Formaat
8cm x 23.3cm x 41.5cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

Tour de France

Dit in Frankrijk vervaardigde spel heeft als thema de Tour de France en we zien dan ook een afbeelding van de kaart van Frankrijk met daarop aangegeven de 8 finish-plaatsen van deze versie van ‘s werelds bekendste wielerronde. Of deze versie in werkelijkheid ooit is gereden durf ik niet te beweren. Feit is dat de tegenwoordige versies van de Tour uit behoorlijk wat meer etappes bestaan. Bij elk van de steden bevindt zich een metalen beugeltje en een knikker-potje met bijbehorende score, oplopend van 200 (Rennes) tot 1000 (Paris). De Tour eindigt traditioneel in Parijs en het is extreem lastig om na een wekenlange inspanning de ronde uit te rijden tot aan deze laatste finishplaats. Daarom is het hier waarschijnlijk ook zo lastig om de knikker of kogel in het  bij Parijs horende knikkergat te schieten. Mocht dat echter lukken, dan gaat het lampje linksboven op het oranje-rode plateau branden. Parijs is per slot van rekening de Lichtstad. Om een en ander mogelijk te maken wordt op de achterkant van het spel een batterij bevestigd. Een score in Paris betekent dat de speler het puntentotaal mag verdubbelen. 

Op de afbeelding treffen we verder nog een 4-tal wielrenners op hun racefietsen aan en een aantal spijkertjes om de baan van de kogel/knikker te manipuleren. Kogels die niet in een score-potje vallen verdwijnen in de ronde opening onderaan het spel en zijn verloren (Perdu). Schuin onder het lampje zien we een rechthoekig bakje om de kogels na een speelbeurt weer in te doen voor de volgende speler. Als een speler klaar is met zijn of haar beurt wordt de totaalscore berekend en worden de kogels uit de score-potjes bevrijd door aan de metalen knop onderaan in het midden te trekken. Deze vallen uit de potjes naar beneden en rollen tot helemaal onderaan op het bord.

Het schietmechaniek met trekveer heeft een identieke knop en werkt nog perfect. De kogels worden door de ronde opening bovenop het trekmechaniek aangeleverd.

Op de achterkant vinden we de spelregels:

Règle du jeu (Modèle “Tour de France”)

Les Billards “DAMATO” (fabrication entiérement Française)

Crever la cellophane recouvrant la case: prendre une bille, la placer dans le trou. Tirer le bouton de droite, lâcher: attendre que la bille se place dans une étape: continuer jusqu’â épuisement des billes.

Pour obtenir un jeu précis il suffit de tirer plus ou moins fort. Additionner les point obtenus.

Lorsque le joueur place la bille dans Paris, annoncant l’arrivée du Tour de France et déclanchant  l’éclairage, il comptera ses points doubles.

Tirer alors le bouton du milieu pour ramener les billes à rejouer.

NOMBRE DES JOUEURS ILLIMITÉ

Als wielerliefhebber ben ik vanzelfsprekend gecharmeerd van dit spel, maar vind ik zijn grote broer, de “Tour de Belgique”, toch nog iets fraaier.   

Er bestaat een oudere versie van dit spel waarbij het lampje en de batterij ontbreken en waar de tekst “Tour de France” op het oranje-rode vak staat afgedrukt en waar helemaal bovenaan staat te lezen: “Billard Damato”. (Bron: over-blog.com)

billard-damato-3.JPG

 

Van het spel bestaat daarnaast nog een andere, oudere versie, die weer heel veel gelijkenis vertoont met mijn “Tour de Belgique” (Bron: Marktplaats):

Er bestaan ook een aantal variaties van dit “billard damato”, zoals hieronder afgebeeld (Bron: over-blog.com):

billard damato

billard damato 1

billard-damato-4.JPG

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Translate Site >>>
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x