Round the World
Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
0 Reacties
Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!
Dit geheel van metaal vervaardigde bagatelle spel is vervaardigd door de Durable Toy & Novelty Corporation uit New York. Dit bedrijf werd in 1907 opgericht, met een fabriek in Cleveland, Ohio en een kantoor in New York City. Arthur Jacobs was het eerste hoofd van het bedrijf. Deze fascinerende voorloper van de flipperkast toont een wereldkaart met twee halfronden, plus afbeeldingen van een vliegtuig, Zeppelin, automobiel en trein in de vier hoeken en plaatjes van de oorspronkelijke bewoners van veel plekken op aarde, zoals Hawaii, Australië, Groenland, etc.
Dit spel toont opmerkelijk veel gelijkenis met een ander spel van dezelfde firma, namelijk het “S.O.S” (Stay Off Street / Stay On Sidwalk) spel. Opvallende bij beide spellen is de verdeling in twee ronde speelvelden, een boven en een onder, min of meer van elkaar gescheiden door de twee plateaus links en rechts van de titel “Round the World”. Daarnaast is het gebruik van metalen pinnetje en beugeltjes een duidelijke overeenkomst. Is het toevallig dat op de continenten Noord- en Zuid-Amerika veel hogere scores te verdienen zijn dan op de continenten die onderaan staan weergegeven. Het spel is tenslotte van Amerikaanse makelij! Daar staat dan wel weer tegenover dat een knikker die helemaal onderaan in het potje op Antarctica valt recht geeft op een verdubbeling van de totaalscore.
Onderaan staat te lezen “FREE BALL”, dus een knikker die daar op die metalen strip belandt mag opnieuw worden afgeschoten. Een knikker die daarentegen op de onderste metalen strip terecht komt dient uit het spel te worden verwijderd: “BALL OUT REMOVE”. De rechtopstaande trekker van het schietmechaniek is zo groot dat je hem gemakkelijk met drie vingers tegelijk naar achteren kunt trekken. Het werkt nog uitstekend en ondanks het ontbreken van één beugeltje in de Indische Oceaan kan het spel dus nog gewoon gespeeld worden. Wat wel lastig is voor een speler is dat hij moet proberen de knikker in eerste instantie op het bovenste halfrond te krijgen. Dat lukt niet als de knikker te veel snelheid heeft, want dan volgt die de rood-groene baan tussen de bovenste 2 metalen bogen om uiteindelijk in het vak “BALL OUT REMOVE” te belanden.
Aan de achterkant zien we een metalen beugel die aan beide zijkanten van het spel is bevestigd en die omgeklapt kan worden zodat het spel schuin naar beneden afloopt.
Dat er door een concurrent wel eens (een lichte vorm van) plagiaat werd gepleegd blijkt wel uit onderstaande foto waarop we een soortgelijk spel van de firma Lindstrom Tool & Toy Company zien afgebeeld. Wie hier bij wie heeft “afgekeken” kan ik niet met zekerheid zeggen.
Ook het Lindstrom’s ATLAS knikkerbord in mijn verzameling vertoont niet echt een “wereld van verschil” met het “ROUND the WORLD spel. Er was in de jaren na 1920 duidelijk veel vraag naar dit soort spellen en dat leidde dus weer tot een concurrentiestrijd tussen de verschillende producenten ervan. En dat doet een verzamelaar dan weer deugd.