Formaat
4cm x 25cm x 74.5cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

Billard Japonais

Dit geheel van hout gemaakte spel heeft geen trekmechaniek om de 10 houten kogels die bij dit spel horen af te schieten. Deze worden met de hand in het spel gebracht en het doel is om de kogels in de gaten met de hoogste score te mikken. Het speelveld bestaat uit twee delen, te weten het bovenste deel met de 10 gaten waarvan alleen nog bij het onderste gat in het midden een score (25) valt af te lezen en het iets grotere deel daaronder waar de kogel dient te worden weggerold. Op de onderkant zijn boven- en onderaan twee dwarslatjes bevestigd om er voor te zorgen dat de kogel makkelijker in het gat valt. Het spel is eenvoudig te spelen voor jong en oud. Dit eenvoudige spel werd vroeger vaak op kermissen gespeeld en nu nog soms. Kijk voor een korte impressie op youtube: billard japonais Ludo Ludam.

Het doet wellicht wat denken aan ons Hollandse sjoelspel, helemaal als je kijkt naar bijvoorbeeld onderstaande foto van een vrij recente uitvoering van dit “Japanse biljart”: (bron: spelplus.nl) 

Foto van de verkorte versie van het Japans Biljart, speciaal gemaakt voor ouderen

 

Er is geen enkele informatie over oorsprong of leeftijd op het spel zelf te vinden. Het lijkt duidelijk te zijn geïnspireerd op een veel oudere en grotere versie zoals hieronder afgebeeld (foto van Peter Thompson, eigenaar van de tafel). Hier werd echter wel gebruik gemaakt van een keu’s en aanduwstokken.

Old English Bagatelle, zie:
https://www.tradgames.org.uk/games/Bagatelle.htm
Old English Bagatelle

Dit Bagatelle spel was een kroegspel dat de nodige vaardigheid vereiste, min of meer vergelijkbaar met ons hedendaagse Biljart, Pool en Snooker. Het vormt tevens de basis van de – veelal voor kinderen – afgeleidde bagatelle knikkerspellen.

We zien hier (met dank aan Henry Adams Auctioneers) een vroeg 19de-eeuwse  palissander bagatelle tafel, met één bijbehorende keu en één bijbehorende stootstok met platte kop (in het Engels “mace”), de verouderde voorloper van de keu. Deze tafel is zo ontworpen dat hij kan worden dubbelgevouwen om dienst te doen als bureau en opengeklapt gebruikt kan worden om bagatelle te spelen in de richting van de de gaten in het spel, of “La Trou Madame” in de andere richting.

Deze Bagatelle tafel lijkt erg op onze gewone biljarttafel met een bodem van leisteen en met het groene laken. Het meest opvallende verschil is dat een van de twee einden afgerond is en niet rechthoekig. Een ander opvallend verschil is dat er bij het ronde einde negen gaten (holes) zijn aangebracht, één in het midden en de andere 8 op gelijke afstand in een ring daaromheen. Het gat in het midden heeft de score 9, de overige zijn van 1 – 8 genummerd. Er kunnen een aantal variaties aan spellen worden gespeeld maar de speler staat altijd aan de korte zijde van de tafel en stoot de ballen af met een keu richting de 9 gaten. Bij deze Bagatelle tafel hoort ook nog de afgebeelde set met bogen. Deze werd gebruikt om andere soorten Victoriaanse spellen uit dezelfde familie te spelen. Bij “Trou Madame”, ook bekend onder de naam “Small Trunks”, scoren spelers punten door de bal door de poortjes te spelen èn in de gaten. Het is verboden om in één beurt een tweede keer door hetzelfde poortje te spelen. Weer een andere versie was “Mississippi”, waarbij een bal niet rechtstreeks maar via de wand door een poortje moest worden gespeeld.

Bagatelle tableDe oorsprong van het Bagatelle is niet altijd even duidelijk, ook al is de naam afgeleid uit het Frans. Wel is duidelijk dat  Bagatelle van 1770 tot 1850 in Engeland net zo populair was als Biljarten. Uit verslagen van John Thurston, een van de toonaangevende fabrikanten van biljarttafels in de jaren 1800, is op te maken dat hij tussen 1818 en 1845 een groot aantal Bagatelle tafels produceerde. Om het mysterie nog groter te maken, verwijst hij in de Franstalige versie van zijn catalogus naar het spel als  “Billiards Anglais”, waaruit mogelijk kan worden afgeleid dat de Franse versie ouder is, of mogelijk deed hij het om ons op het verkeerde been te zetten. In het jaar 1845 kwam het spel op een lange lijst van verboden of aan banden gelegde spellen, toen een  zogenaamde “Gaming Act” bepaalde dat er “no play on a public billiard table or bagatelle table from 1 am to 8 am and on Sundays, Christmas Day and Good Friday” werd toegestaan. Dit om te proberen het grootschalige gokken rond deze activiteiten enigszins aan banden te leggen. 

In het Victoriaanse tijdperk (1837-1901) werd het Bagatelle-biljart ook veelvuldig voor thuisgebruik geproduceerd. Deze waren meestal kleiner dan de kroegtafels en konden vaak dubbelgevouwen worden en waren van hoogwaardige kwaliteit (zie onderstaande foto’s van Jerry Head uit Georgia, U.S.A.). 

Bagatelle tableold Bagatelle table

 

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Translate Site >>>
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x