Het Circus
Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
0 Reacties
Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!
Het circus was in de periode dat er nog veel vraag was naar dit soort kinderspeelgoed een stuk populairder dan tegenwoordig het geval is. Onder invloed van dierenrechten activisten en strengere regelgeving werden veel circussen gedwongen tot stoppen. Zo verdwenen bekende namen als het Nederlandse circus Renz (1991 – 2015) en circus Boltini, dat zijn hoogtijdagen kende in de jaren ’60 en ’70 van de 20ste eeuw. Het circus is bij uitstek de plek om kinderen te verbazen en te vermaken en dus is het geen slecht idee om dat als thema voor een knikkerspel te kiezen.
Op dit exemplaar is geen informatie te vinden over de (Nederlandse ?) fabrikant, maar qua uitvoering vertoont het opvallende overeenkomsten met een aantal andere spellen in mijn verzameling, zoals o.a. de “Dansende Beer”. Het schietmechaniek en de ietwat uitstekende bodemplaat zijn hiervan de beste voorbeelden. Het spel is van hout vervaardigd met een multiplex bodemplaat waarin spijkertjes zijn bevestigd die dienst doen als knikker potjes of als obstakel om de route van de knikker te manipuleren. Er zijn slechts 5 van deze “potjes”, met zeer uiteenlopende scores (10 – 100 – 300 – 500 – 1000) en nog een viertal metalen belletjes. Aan het eind van de houten boog bovenaan zit een metalen veer die bedoeld is om de afgeschoten knikker zo mogelijk weer iets terug te laten veren. Het spel verkeert nog in uitstekende conditie en de afbeeldingen zijn dan ook nauwelijks beschadigd. We zien een olifant door het doek de circusarena betreden, daarboven een muziekorkestje van clowns, een “leeuwentemmer” met tijgers, een act met paardendressuur en nog wat dieren (beer met paraplu, zeehond met bal en een olifantje met puntmuts) en mensen (danseresje, clown en een man met zweep die paarden dresseert). Links en rechts bovenaan zien we de 2 gaatjes waar de pootjes van het spel in passen. Het schietmechaniek werkt goed, er ontbreken geen onderdelen en er kan dus nog steeds uitstekend mee gespeeld worden.
Conclusie: in uitvoering een eenvoudig spel met z’n spijkertjes en belletjes dat het vooral moet hebben van de afbeeldingen.