Formaat
10.5cm x 6cm x 36.3cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

Het Bruggenspel

Het hier afgebeelde spel is een latere uitvoering van het originele spel dat werd uitgegeven in de periode 1925-1935 door de firma J. W. Spear & Söhne uit Neurenberg, Duitsland (zie foto hieronder). Deze versie is geheel uit hout vervaardigd, terwijl de oorspronkelijke versies van karton waren. Hetzelfde geldt voor de doos waar het spel in is verpakt. De afbeelding op de doos is door de tijd heen onveranderd gebleven, met de grootmoeder die zojuist een knikker heeft weggestoten met de stok/keu, terwijl haar kleinkinderen gespannen toekijken. Op het etiket op de deksel staat: “Spear’s Bruggenspel. Een nieuw rolspel” en “grootmoeder mag beginnen”. Het originele spel bestaat uit een kartonnen brug met drie bogen en zes knikkers. De handleiding is aan de binnenzijde van het deksel geplakt; deze vermeldt zowel de mogelijkheid om de knikkers met de stok/keu te stoten, als om de knikkers met de hand te rollen.

Bij mijn versies heeft de brug 5 bogen, ontbreekt de keu en staan de instructies/spelregels afgedrukt op de onderkant van de doos en zijn identiek aan die uit de beginjaren:

Het Bruggenspel.

Vragen jullie je misschien af, wat die kinderen op de brug zoo aandachtig volgen? Wel, ze zijn allemaal nieuwsgierig, onder welken boog de knikkers zullen rollen! Hier geldt: goed opletten en goed richten.

Een ieder mag driemaal stooten. Op het voorbeeld laat Grootmoeder zien, hoe de knikkers met den stok weggestooten worden. Al naar gelang de knikkers onder de buitenste of binnenste bogen rollen, telt de winst. De buitenste (kleinste) bogen tellen voor 5 punten, de dan volgende bogen voor 3 punten en voor de binnenste bogen 1 punt. De knikkers moeten echter onder de bogen blijven liggen, rollen ze er weer uit, dan is die worp ongeldig. Rolt een knikker tegen een brugpeiler, zonder onder den boog te rollen, of wanneer de knikkers rechts of links van de brug doorrollen, dan wordt een punt in mindering gebracht.

Het bruggenspel kan ook op den vloer gespeeld worden, zooals op nevenstaand voorbeeld aangegeven. In dit geval worden de knikkers, zooals bij het kegelen, met de handen tegen de brug gerold. Iedere deelnemer staat tijdens het spelen natuurlijk op gelijken afstand van de brug. Wie het eerst 50 punten heeft bereikt, is winnaar.

Toont nu maar eens, wat jullie kunt!

Daaronder zien we nog het logo van SPEAR’S SPELEN, met de volgende vermelding: Uitgave J.W. Spear & Söhne, Nürnberg, No. 1178 en No. 1178/1. Nadruk verboden.

Beeld 1

Bron:https://museumrotterdam.nl/collectie/item/86840-A-C

Bij mijn versie van het Bruggenspel zijn er ook nog twee extra muurtjes die links en rechts van de brug kunnen worden geplaatst. Hele jonge en minder behendige spelers kunnen de knikkers dan niet meer zo makkelijk naast de brug rollen.

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Translate Site >>>
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x