Formaat
6cm x 24cm x 46.8cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

Corinthian 20

Een parel uit de stal van de Engelse firma Abbey Corinthian Games Co. uit Londen. Door de jaren heen heeft dit bedrijf verschillende versies van de “Corinthian” geproduceerd, waaronder deze fraaie Corinthian 20. Andere types zijn o.a. de Corinthian 10, de Corinthian 21T (“The recognised tournament board”), de Corinthian 21S, de Corinthian 22 1/2 en nog een aantal andere waaronder een “Olympian model”. Bij de oudere modellen werd gebruik gemaakt van een korte keu of stootstok om de kogel weg te stoten. Vervolgens een paar modellen met zowel keu als trek-/schiet-mechaniek en de latere modellen met alleen de trekker (“spring plunger”).

De firma Abbey Corinthian Games Co. uit Londen leverde bij haar spellen ook een boekje van 28 pagina’s (“Corinthian Bagatelle Games”, uitgegeven door de National Corinthian Bagatelle Association) met spelregels, mogelijke variaties hierop en andere aanbevolen spelen. Een eerste editie hiervan werd waarschijnlijk al in de jaren 1940 uitgegeven. Op de voor- en achterkant staan 10-tallen film- en toneel beroemdheden uit die tijd afgebeeld terwijl ze het spel aan het spelen zijn. Een lijst met hun namen staat vermeld op pagina 2. Het lijkt verbazingwekkend dat zulke beroemdheden bereid waren dit spel te promoten, maar geeft wel aan hoe populair het Bagatelle destijds was. 

Deze versie, de Corinthian 20, is geheel van hout met het fraaie mahoniehouten speelveld als blikvanger. Op dat speelveld zien we 28 knikker-potjes die op één na (zoek maar) allemaal een dubbele score aangeven, een hoge in het goudkleurige ovaal boven de potjes en een lagere score in het groene ovaal. Het spel kan namelijk volgens diverse regels gespeeld worden, zoals uitgelegd in het bijbehorende boekje. We zien ook dat er twee verschillende soorten potjes zijn, kleinere en iets grotere! Spijkertjes aan de zij- en onderkant van de potjes en op een aantal willekeurige (?) plaatsen op het veld om de kogel te manipuleren. Er ontbreekt niet één spijkertje. Rechts midden op het speelveld zien we een houten balkje waarachter de kogels in het spel kunnen worden ingevoerd. Deze verdwijnen dan onder het speelveld uit het zicht. Rechts onderaan het spel zit het trekmechaniek om ze weg te schieten. 

Aan de bovenkant van het spel zitten twee ronde houten schijven die naar beneden moeten worden gedraaid, voordat de spelers beginnen, waardoor ze 3 cm. uitsteken en zo het spel schuin laten aflopen. In het midden tussen deze twee schijven vinden we een trekker waarmee het plateau onder het speelveld naar voren kan worden gehaald, waarna de knikkers door de gaten heen onderin het spel vallen en er een volgende speler aan zijn beurt kan beginnen. 

Na gebruik kan het spel worden afgesloten met een houten deksel. Bovenaan zien we twee openingen waarin de palletjes van het deksel passen en onderaan, onder het metalen plaatje met tekst, zit een metalen beugeltje om het vast te klemmen.

Elk Corinthian bagatelle spel heeft zo’n origineel metalen plaatje. Hierop staat altijd het type (hier de Corinthian 20, Self Feeding; dat laatste verwijst naar het feit dat je de kogels terug kan brengen in het spel door eerder genoemd plateau onder het speelveld een stukje naar achteren te trekken. Voorts staat er te lezen: “Patent Applied For” en “Reg(istered) Trade Mark”. “Spring Plunger Only” geeft aan dat het spel niet met een keu kan worden gespeeld. Helemaal rechts staat nog het volgende te lezen: “balls returned through misfiring etc. are replayed by dropping them through the unnumered hole on left”.

Voor meer informatie verwijs ik naar het spel “Corinthian Holey Bogey” uit mijn verzameling, een versie met alleen een keu.

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Translate Site >>>
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x