Formaat
4.5cm x 40.5cm x 79cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

Corinthian Holey Bogey

De “Holey Bogey” is een bagatelle van de Abbey Corinthian Games Co. uit London. Het krijgt de titel “The MASTER Board with the Springy Steel Pin”, wat verwijst naar de stalen spijkertjes op het bord en waar later de term Pinball van is afgeleid. Er zijn meerdere versies van de Corinthian Bagatelle, zoals bijvoorbeeld de “Corinthian 10” of de “Corinthian 21T” (“The Recognised Tournament Board”, met dezelfde afmetingen). In 1930 werd al patent voor de Corinthian aangevraagd door de fabrikant. Het spel is geheel van hout en heeft onderaan een knikkerreservoir voor de (17) stalen kogels dat met een dun dekseltje kan worden afgesloten en dat helaas ontbreekt. Naast de 12 ronde, metalen potjes zijn er ook door spijkertjes gemarkeerde vakken en vakjes waar de kogel in kan belanden, alle uiteraard van een score voorzien. Tot slot nog aandacht voor de fraai vormgegeven houten stok (keu) waar de kogel mee kan worden weggeduwd.

De titel “Holey Bogey” is een beetje raadselachtig; de term “bogey” komt uit de golfsport en betekent dat een speler één slag meer dan par nodig heeft gehad om de hole te voltooien. Het Engelse woord “holey” betekent: met gaten, vol gaten. Welnu, het speelveld zit vol met gaten (holes, 12 in totaal) en de kogel wordt bij dit spel weggeduwd met een houten stok met een ronde kop. Met een beetje fantasie is er dus wel wat van te maken.

The McGuire Group LLC - Auction: Online Auction Nov. 1-7 ITEM: Collectibles: Games: Holey Boley Corinthian Bagatelle Board; made by Abbey

Links boven op het plaatje staat het logo van de Abbey Corinthian Games Co. uit Londen: een omgekeerde witte driehoek met daarin de naam ABBEY in blauwe letters. Voorts staat er op dit blauwe metalen plaatje dat op de bovenste rand van het kogel-reservoir is bevestigd het volgende te lezen: 

                                                  HOLEY BOGEY

                           The MASTER Board with the Springy Steel Pin.

                                   EXTRACTS FROM OFFICIAL RULES

  • Balls that touch triangle may be played again;
  • Balls that remain in triangle allow all lost balls to be replayed;
  • Balls that touch square score 5;
  • Balls that remain in square score 50.

Links boven  staat nog het logo van de Abbey Corinthian Games Co. uit Londen: een omgekeerde witte driehoek met daarin de naam ABBEY in blauwe letters.

Op de achterzijde van een aantal van deze HOLEY BOGEY knikkerspellen stond een blad met de volledige spelregels en een reclamefoto van Anna Neagle, pseudoniem van Florence Marjorie Robertson (1904 – 1986), die hier het spel speelt. Neagle was vijftien jaar lang (1937–1952) een van de populairste Britse filmvedetten. In 1931 nam ze de naam Anna Neagle aan (haar moeders familienaam) toen ze aantrad in de musical Stand Up and Sing (1931). Deze musical werd honderden keren opgevoerd en leidde tot haar doorbraak in de filmwereld.

Deze informatie ontbreekt op mijn spel.

A BOXED VINTAGE 'CORINTHIAN' MASTER BAGATELLE BOARD

Hier een afbeelding van het spel met een groen gekleurd speelveld en de bijbehorende verpakking/doos met daarop de volgende tekst:

CORINTHIAN – The Master Board

As supplied to H.M. The King, H. R. H. Prince of Wales and many members of the Royal Family.

N.B. There is only one “CORINTHIAN”

Hieronder een foto van een “Corinthian”uit 1951 waarbij het spel gespeeld kan worden met zowel een trekmechaniek als een aanduwstok. Er gelden dan wel verschillende scores: met de keu gespeelde kogels scoren lagere waardes dan de met het trekmechaniek afgeschoten kogels!

Picture 3 of 4

Op deze recentere versie uit 1951 staan de “revised rules” (de herziene spelregels) centraal op het bord vermeld. De “triangle” is de kleine driehoek van spijkertjes (pins) linksonder op het bord en de “square” is het kleine vierkant van spijkertjes rechtsonder. De herziene spelregels en het schietmechaniek vormen dus de enige veranderingen aan de Corinthian in al die jaren vanaf 1930. Voor de rest ziet het er nog net zo uit als de allereerste versie.

Dat er ook andere fabrikanten waren die een soortgelijk spel produceerden blijkt uit onderstaande foto’s: de “Hit-A-Pin Bagatelle” van de firma John Jaques & Son Ltd. uit Londen. Deze firma was ook Hofleverancier (“as supplied to H.M. the Queen”) en leverde tevens zeer uitgebreide spelregels.

 Hit-A-Pin Bagatelle (Jaques) Board

Hit-A-Pin Bagatelle (Jaques) Box

Hit-A-Pin Bagatelle (Jaques) Rule variations

De (tot nu toe) laatste versie van dit spel is de “Corinthian Master”. Bij deze uitvoering zien we rechts het schietmechaniek met trekveer en misschien het meest opvallende kenmerk: de houten “deuvels” ter vervanging van de metalen pinnetjes of spijkertjes. Volgens de fabrikant maken deze houten pluggen het spel veiliger. 

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Translate Site >>>
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x