Chinese familie
Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
0 Reacties
Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!
Als ik de site https://data.collectienederland.nl/search/?q=knikkerspel raadpleeg dan vind ik daar een aantal knikkerspellen die veel overeenkomsten vertonen met het spel hiernaast. De overeenkomsten zitten vooral in de lay-out, de afbeeldingen en het gebruik van een zogenaamde aanduw-stok (keu) om de knikker mee af te stoten. Het Speelgoedmuseum Deventer heeft een paar van deze knikkerspellen in bezit en dateert ze rond 1900. Het museum kan echter geen informatie verschaffen over de herkomst.
Op dit spel zijn ook geen duidelijke aanwijzingen te vinden over de herkomst. De noodzakelijke aanduw-stok zien we links en er ontbreken geen onderdelen, hetgeen best uitzonderlijk is voor zo’n oud beestje. Op de twee afbeeldingen zien we Aziatisch uitziende figuren in een kamer. Op de bovenste afbeelding zien we een echtpaar met een kind en drie bedienden en op de onderste een zittende man met links en rechts van hem mogelijk een bezoeker. Het spel vertoont wel overeenkomsten met “Chaos in de Oriënt”, een spel van Franse makelij, vooral wat betreft de afbeeldingen.
Op het speelveld zien we een gelijkmatig patroon van spijkertjes waardoor de knikker de weg naar beneden moet zien te vinden. Onderweg kan deze in een van de zes knikkerpotjes met scores 20 – 3- – 50 belanden en als dat niet lukt komt hij onderaan in een van de 10 vakjes met scores van 1 t/m 10 terecht. Rechts onderaan ligt de knikker die met de aanduw-stok dient te worden afgestoten en helemaal links is nog een strook waar de knikker beter niet in terecht kan komen omdat dat geen score oplevert en de knikker “verloren” is.
Spelregels zijn aan de spelers zelf om voor aanvang af te spreken.