Formaat
3.6cm x 20.8cm x 51cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

“Knikkerspel met Tol”

Als je dit spel iets langer bestudeert ga je je afvragen wat nou precies de bedoeling is. Op het eerste oog ziet het er heel vertrouwd uit en lijkt het op tal van andere knikkerbakken in mijn verzameling. Maar waar is dan het trekmechaniek? Dat ontbreekt en er is ook geen startbaan om de knikker of kogel met een stok of keu weg te stoten. De ster midden bovenaan op het bord bevindt zich op een wat kale, afgesleten plek en ligt in een klein beetje lager gelegen deel van het bord, een soort kom. De dunne zwarte rand geeft de onderste grens van de kom aan en de boog bovenaan vormt de andere grens. Op de ster wordt door de speler een knikker gelegd, waarna deze middels een kleine, draaiende tol wordt weggeschoten en hopelijk uiteindelijk in een van de 13 knikker-potjes midden op het speelveld terechtkomt of onderaan in een van de 9 potjes. De potjes onderaan hebben (uiteraard) een veel lagere score dan die in het midden. Alle potjes zijn omgeven door dunne spijkertjes die de baan van de knikker telkens beïnvloeden.

Het spel is geheel van hout vervaardigd, heeft de kleur van kersenhout en de knikker-potjes zijn bijzonder mooi afgewerkt. Afgezien van de scores is er op het speelveld geen informatie te vinden. Op de achterkant zit een zegeltje met daarop twee nummers: 114 en 195. Daaronder is met een stempel de volgende tekst aangebracht: “Ges. (of: G65) geschützt”. Dit zou er op kunnen duiden dat er octrooibescherming op dit spel bestaat, hetgeen in het Duits wordt vertaald met “patentrechtlich geschützt”. Of het gerechtvaardigd is om dit een Duits product te noemen weet ik niet. Er zijn meer landen waar Duits wordt gesproken en het kan ook nog eens ergens anders zijn geproduceerd voor de Duitstalige markt. Tot slot nog even vermelden dat er drie pootjes op de achterkant van het spel zijn bevestigd, twee korte onderaan en een iets langere midden bovenaan, alle drie in de kleur van het speelveld.

Het spel is eigenlijk een slimme combinatie van de ronde knikkerspellen in de vorm van een schaal, waar de knikker ook middels een draaiende tol wordt weggeschoten en de meer traditionele bagatelle met een schietmechaniek met trekveer. Opvallend is de gelijkenis tussen de ster en de cijfers op dit spel met die van mijn spel met de naam “Ronde dubbelrings knikkerbak”. Deze laatste is wel degelijk een oud Duits product, vervaardigd in Liegnitz, een plaats in voormalig Duitsland, nu Pools gebied en thans Legnica geheten. Het is dus verleidelijk om hier een connectie te leggen. 

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Translate Site >>>
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x