Formaat
6.5cm x 25cm x cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

“Ronde dubbelrings knikkerbak”

Dit ronde knikkerspel dateert uit de beginperiode van de 20ste eeuw, 1900-1920. De informatie op de achterkant bestaat uit een nummer (50008614H, mogelijk patentnummer), plaatsnaam (Liegnitz, een plaats in voormalig Duitsland, thans Pools gebied; de stad heet nu Legnica) en de naam Hadaschinski (mogelijk de fabrikant). Onder de “Gebrauchs-Anweisung” (spelregels) staat de afkorting: D.R.G.M. welke staat voor Deutsches-Reichs-GebrauchsMuster, een aanduiding destijds op Duitse gebruiksvoorwerpen, waarvan de aanvrager volgens de wet van 1 juni 1891 het alleen fabricagerecht bezit.

Het spel wordt gespeeld met knikkers en een tol; door de tol in het midden op de ster rond te draaien schieten de aldaar liggende knikkers in de verschillende vakjes in het gele vlak, maar kunnen ze ook door de gaten in de binnenste metalen rand schieten en in de groene buitenring vallen in een van de zes metalen bakjes. Vakjes en bakjes hebben allemaal een puntenwaardering en ook de opening in de metalen binnenrand zijn voorzien van een score. Een ideaal spel als beste rekenmachine voor de jeugd, volgens de maker.

Gebrauchs-Anweisung

Die 6 Kugeln werden in die Mitte gelegt, der Kreisel wird neben den Kugeln abgedreht, dieser schleudert die Kugeln in die Nummernlöcher, die besetzten Nummern werden zusammengezählt (die rote Kugel zählt doppelt); laufen mehrere Kugeln in einen Kugelfang, so zählt jede einzelne Kugel die besetzte Nummer, wer die meisten Augen hat, ist Gewinner. Dieses Spiel ist hochinteressant für Alt und Jung, die beste Rechenmaschine für die Jugend.

Dit spel toont duidelijke verwantschap met  de zogenaamde “Giroulette”, een compact tafelspel dat vroeger vaak als drankspel werd gespeeld. Door een tolletje rond te draaien, schieten kleine knikkers alle kanten uit en scoor je punten. Maar pas op voor de nul, want dan verlies je al je punten (of moet je trakteren)!

bron: https://volksspelenbrugge.be/store/

Op onderstaande foto zien we nog een variant van dit spel, met naast de knikker-potjes op het bord ook nog 1o metalen scorebakjes aan de buitenkant van de ronde ring (Bron: Marktplaats):

 

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Translate Site >>>
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x