Formaat
11.5cm x 10.8cm x cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

“Knikkerbus”

Als je naar de eerste foto in de fotogalerij kijkt heb je absoluut niet het idee dat je hier te maken hebt met een knikkerspel. Ik kon het zien omdat de deksel van deze uit drie delen bestaande houten bus naast de bus lag, waardoor ik er in kon kijken en het knikkerspelletje op de derde foto zag (rechts). Door aan de houten pin in het midden te draaien vliegt de knikker in het rond en belandt uiteindelijk in een van de zes knikkerpotjes. Bij elk potje staat een cijfer (1 – 6) met een afbeelding van een rennend paard. De paarden zijn in verschillende kleuren uitgevoerd en corresponderen weer met de “schoteltjes¨ die in het onderste vak van de bus zitten (foto 3, links) en welke alle 6 op de laatste foto staan uitgestald. 

Wat is precies het doel van het spel vraagt u zich waarschijnlijk af; welnu, door aan de pin te draaien valt de knikker in een van de zes potjes en het bijbehorende nummer bepaalt welke schoteltje de speler krijgt toegewezen. Wat je daar vervolgens mee gaat doen laat ik over aan de fantasie van de bezoeker van deze site.

Er is nergens op de bus enige informatie te vinden over oudheid, producent of land van herkomst. De afbeeldingen aan de buitenkant van de bus ( de boom, het mannetje in het bootje en het huisje) lijken op een Japans tafereel, maar of dit iets zegt over het land van herkomst is maar de vraag. Onderop de bus heeft iemand – waarschijnlijk met een gloeiende spijker of ander scherp voorwerp – de letters L E L Y gebrand. Dit is wel heel speciaal voor een verzamelaar uit LELYstad. Dat het spel in deze stad zijn oorsprong heeft kan gerust worden uitgesloten aangezien dit bijzondere artefact een leeftijd heeft die zeker het dubbele en waarschijnlijk nog meer bedraagt van onze prachtige hoofdstad van Flevoland.

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Translate Site >>>
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x