Formaat
20cm x 19.5cm x 28cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

Laripino

Dit kartonnen knikkerspel is met uitzondering van de houten staander die de knikkerbaan in positie houdt geheel van karton vervaardigd. Het is een product van de firma J.W. Spear & Söhne en ergens in de jaren rond 1940 uitgebracht. Dit bedrijf werd in 1879 opgericht door Jacob Wolf Spier in Neurenberg, Duitsland. In 1932 vestigde deze firma zich ook in Engeland en veranderden ze daar de naam Spier in Spear. De Joodse eigenaren zagen de nazi’s terecht als bedreiging, eens temeer nadat hun Duitse bedrijf werd “overgenomen” door een aan de nazi’s gelieerde zakenman.

Het spel is eenvoudig op te zetten de houten staander rechtop in het gat te zetten en hier de spiraalvormige knikkerbaan aan de bovenkant te bevestigen. De spelregels staan aan de binnenkant van het deksel vermeld:

Een willekeurig aantal kinderen kan aan dit gezellige spel deelnemen, Elk op zijn beurt laat één der knikkers éénmaal langs de spiraal omlaag rollen en wiens bal op het hoogste getal komt te liggen, mag beginnen.

Iedere deelnemer gebruikt op zijn beurt alle drie de knikkers en natuurlijk blijven de andere deelnemers van de knikkers af, zoolang één der deelnemers speelt. Rolt een bal in een gat, dan telt voor dien speler het daarbij genoemde getal. Wie het eerst 200 of een ander afgesproken getal bereikt, is winnaar.

De knikkers leggen we of één voor één, of alle drie tegelijk boven in de spiraal.

Onder de spelregels staat nog een advertentie voor een ander spel (“Denk Fiks!”) van dezelfde producent.

Ondanks dat het een “oudje” is, ziet het spel er nog verrassend goed uit en kan er nog volop mee gespeeld worden.

Een reproductie van dit spel werd in 2008 geproduceerd door Heritage. Tevens bestaat er een soortgelijk spel uitgegeven ca. 1950 door Ringers’ Cacao & Chocoladefabriek (Rotterdam – Alkmaar) met de titel “Ringers’ Toboggan”. Het Van Dale woordenboek geeft als betekenis van toboggan: glijbaan, roetsjbaan en glijgoot.

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Translate Site >>>
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x