Formaat
3.5cm x 41.5cm x 61cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

Wiko Biljart Rood

Dit vintage knikkerspel “Wiko Biljart Rood” is van fabrikant Homas. Homas was van 1923 tot 1983 één van Nederlands bekendste speelgoedfabrikanten. De naam staat voor HOMmes ASsen. Dit spel dateert van rond 1950. Rechts onder bevindt zich het trekmechaniek om de knikker weg te schieten en links een reservoir om de knikkers in te bewaren. Het hele spel is van hout gemaakt op de spijkertjes op het speelveld na natuurlijk. In het gat bovenaan wordt van onderaf een kleine houten pen gezet waardoor het bord schuin naar beneden afloopt.  De knikker rolt in een van de knikkerpotjes of wordt opgevangen in een van de door spijkertjes gevormde bogen, allen met een eigen score, of valt helemaal naar beneden in de smalle opening tussen de twee rode vlakken. Daar staat het woord “RETOUR”, hetgeen aangeeft dat de knikker nogmaals mag worden afgeschoten. Rolt de knikker op de rode houten wip midden onder op het bord, dan levert dat de hoogste score (200 punten) op. Het WIKO-biljart is opgenomen in de database van “Het Historisch Overzicht van Nederlandse Gezelschapsspellen”. Het werd ook wel een knikkerbord of knikkerbak genoemd.

Op de achterzijde staan de spelregels vermeld:

                   SPELREGELS voor het Homas WIKO-BILJARTSPEL

Het Wiko-Biljartspel wordt vervaardigd in vier uitvoeringen onder de merken Bruin, Groen, Rood en Zwart. Het spel kan gespeeld worden met een onbepaald aantal personen. Men plaatst het pootje in het daarvoor bestemde gaatje aan de achterzijde voor het schuin liggen van het spel en speelt naar verkiezing met 5, 10 of 15 kogels. Eén voor één worden de kogels gelegd in de rechter-goot en met de snapper afgeschoten al of niet met gebruik van de stootnagel linksboven. De vangplaatsen op en voor de wip hebben de hoogste waarden. Wie de vier vangplaatsen rond de wip alle bezet krijgt, heeft dus 2 x 50 + 100 + 200 en mag hierbij nog 100 punten extra tellen dus samen 500. Kogels die op het midden van de wip blijven liggen zonder dat de wip opgaat, tellen voor 100. Kogels die in de retouropening aan de onderzijde komen, mogen overgespeeld worden evenals de kogels, die ergens blijven klemmen. Bij elk spel is een kogel van een afwijkende kleur, die dubbel telt, maar in de retouropening gekomen niet overgespeeld mag worden. Kogels, die de bellen van de Zwarte Wiko raken, tellen 10 punten extra. Kogels, die terugkomen voor de snapper, mogen worden overgespeeld. Wie de meeste punten heeft, wint.

Auteursrecht voorbehouden.                                        Gezelschapsspelenfabriek                                                                                                                              HOMAS – ASSEN

Rechts onder de spelregels zit ook nog een “sticker” met daarop vermeld welke andere artikelen door Homas worden geleverd.

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Translate Site >>>
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x