Formaat
2.9cm x 20.5cm x 41.7cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

Sprookjesbos

Soms levert de originele verpakking – meestal een kartonnen doos met deksel – een en ander aan informatie over een spel op. Van dit spel heb ik de doos niet, maar ik weet wel hoe die er uit ziet: op het deksel staan de koppen van een wolf, vos, beer en haas, een afbeelding van een lachende maan en de titel “Foreign”. Deze titel staat ook op de doos van het spel “Dieren in het woud”, wat duidt op eenzelfde fabrikant.

De afbeelding op het bord is gebaseerd op de “Kolobok”. In de Slavische volkstraditie en vooral in Rusland, Wit-Rusland en OekraĆÆne komen we deze tegen in een sprookje met dezelfde naam. De kolobok is een bal deeg gebakken in olie of in de oven. Een oude man/grootvader vraagt aan zijn vrouw om er een voor hem te bereiden. Nadat ze de laatste restjes meel die ze nog hadden hebben verzameld leggen ze de kolobok ter afkoeling op de vensterbank. De kolobok maakt van de gelegenheid gebruik om weg te rennen. Hij ontsnapt achtereenvolgens aan een haas, een wolf en een beer maar wordt uiteindelijk opgegeten door een (vrouwtjes-)vos die slimmer is dan de andere dieren.

De overeenkomsten tussen dit knikkerspel en die met de titel “Boer en boerin met dieren uit het bos” zijn opvallend. Dezelfde afmetingen, verdeling van spijkertjes en knikker-potjes en identieke verdeling van de scores. Wat wel weer verschillend is is de afbeelding. Hier zien we een bijna klassieke weergave van de sprookjesfiguren waardoor je sneller geneigd bent dit spel als een oudere uitvoering te zien, hetgeen niet zo hoeft te zijn. De afbeeldingen van het andere spel lijken van een recentere datum en hier zijn de knikker-potjesĀ  gekleurd en bij dit spel zijn ze dat niet. Interessanter zijn misschien de overeenkomsten tussen beide afbeeldingen: we zien weer dezelfde (sprookjes-)figuren, de haas, de vos, de wolf, de beer en de oude man en vrouw. En natuurlijk de kolobok, het deegballetje met twee ogen en een mond.Ā 

Het meest linkse spijker-potje, met de paddenstoelen,Ā  heeft ook hier een score “X”. Het spel is compleet en het trekmechaniek werkt nog goed, kortom: spelen maar. Spelregels ontbreken, maar dat hoeft geen probleem te zijn.

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frank
Frank
19 uren geleden

Hey, ik ben Frank, speelgoed, vinyl, strip en knikkerborden verzamelaar. Vond gisteren toevallig deze site. Wat geweldig, dat je dit allemaal doet. Dit bovenstaande knikkerbord, kreeg ik uit de erfenis van mijn oma. Als kind speelde ik hier al mee. Mijn opa had het meegenomen uit TsjechiĆ« waar hij in de oorlog te werk was gesteld. Hij kwam meer dood dan levend weer terug naar huis, met dit bord, waar mijn vader en zijn broers ook op hebben gespeeld. Zo’n vijf en dertig jaar geleden kocht ik mijn tweede knikkerbord, en heb in de loop der jaren nog wat meer gekocht.

Translate Site >>>
2
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x