Formaat
1.8cm x 20.5cm x 40cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

Kay-Jor No 132

Deze “KAY-JOR No. 132” is het enige spel in mijn verzameling dat door de firma Hoge Manufacturing Company Incorporated, 200 Fifth Avenue, New York, U.S.A. is vervaardigd. Helemaal onderaan op het metalen bord staat te lezen: “THE HOGE MFG. CO. INC. NEW YORK, U.S.A.”. In de V-vormige opvang onderaan staat: “KAY-JOR No. 132 Pat. Pend. (patent pending, wat wil zeggen dat er patent is aangevraagd voor dit product). 

Hoge Mfg. Co. (uitgesproken als Hoagy) uit Manhattan, NY. werd opgericht in 1909 door de heer Hampden Hoge, die het bedrijf al weer verliet in 1919. Tot 1931 produceerden ze alleen kantoorartikelen, toen de heer  Henry Katz zijn bedrijf ophief en directeur werd van de nieuwe speelgoedafdeling van Hoge. Er werden o.a. metalen auto’s en electrische treinen geproduceerd.  Deze afdeling hield er weer mee op in 1939. Dat betekent dat dit spel ergens in de jaren 1930 moet zijn vervaardigd.

Het spel is geheel van metaal gemaakt en op het speelveld treffen we 5 boogvormige knikker-bakjes aan met scores 10 – 25 – 50 – 75 – 100. Daarnaast staan er 7 goudkleurige, metalen buisjes symmetrisch gerangschikt om de baan van de kogel te beïnvloeden. Het relatief kleine schietmechaniek om de kogel mee af te vuren zit rechts onderaan en opvallend is dat, in tegenstelling tot de meeste andere knikkerspellen, de halfronde boog bovenaan het spel slechts de helft van het speelveld bestrijkt, waardoor de knikker altijd eerst tegen een van de drie bovenste buisjes botst. Ter verfraaiing zijn op het rode speelveld nog een aantal witte, geblokte lijntjes weergegeven. Bovenaan, aan de achterkant is een metalen beugel bevestigd die er voor zorgt dat het spel schuin afloopt.

Alles werkt nog, er ontbreken geen onderdelen en er zijn nauwelijks beschadigingen te zien. Kortom, een degelijk speelgoedproduct.

 

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Translate Site >>>
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x