Formaat
2.4cm x 28cm x 53.5cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

Shooting Star

De “Shooting Star” van de Gotham Pressed Steel Corporation uit New York vertoont veel overeenkomsten met een aantal andere in deze periode geproduceerde Gotham knikkerspellen (bagatelle). Bij deze uitvoering zien we, net als bij de “Sky Rocket” van dezelfde fabrikant, nog geen trekmechaniek met een veer. In plaats daarvan is er een metalen plaatje dat aan een beugeltje is bevestigd rechtsonder op het bord, waarmee de knikker wordt weggeschoten, simpelweg door het plaatje naar achteren te buigen en vervolgens los te laten. Dit oogt als een wat amateuristische voorloper van het heel wat professionelere schietmechaniek met trekveer dat we op latere versies zoals de “Big Shot” en de “Trik-E-Shot” zien. Toch zien we een tweede, kleiner schietmechaniek met trekveer midden onderaan op het bord! 

Het spel heeft een houten bodemplaat met een metalen rand en de beugeltjes, spijkertjes en schieters zijn eveneens van metaal. We vinden 14 uitgefreesde knikkerpotjes met bijbehorende scores op het bord en een 4-tal beugeltjes om knikkers in op te vangen, waarbij de 2 J-vormige beugels zelfs 3 knikkers kunnen bevatten, met oplopende scores van 1000 tot 3000 punten. Boven deze J-beugels zitten weer draaibeugeltjes die bij aanraking door een knikker beurtelings de J-beugels kunnen afsluiten of open zetten. Verder staan er nog redelijk wat pinnetjes verdeeld over het bord om de baan van de knikker te manipuleren en knikkers die helemaal onderaan links en rechts van de tekst “OUT BALLS” vallen mogen opnieuw worden afgeschoten.

Onder de naam van het spel zien we staan: NO. G-128. De verschillende Gotham knikkerspellen hadden meestal zo’n G-nummer (G-132: “Trik-E-Shot; G-130: “Big Shot”; G-145: Shootin’ High”, etc.). Rechts van het kleine schietmechaniek midden onderaan staat in een wit vlak het bedrijfslogo (de driehoek met de letters GPS en daaronder de naam GOTHAM) en de tekst: manufactured by GOTHAM PRESSED STEEL CORPORATION NEW YORK, U.S.A. Made in United States of America. In het witte vlak links onderaan staan de spelregels:

                                                        RULES

  1. Insert peg in hole on reverse side.
  2. May be played by any number of persons, each using 5 or more marbles, and shooting all in succession.
  3. Marbles stopping in space marked “Return Out Balls” should be used again. Also all other marbles located in space marked “Out Balls” at that moment.
  4. When a marble comes to rest in projector, pull trigger and try to score 5,000.
  5. Odd colored marble scores double.
  6. Highest score indicates the winner.

Er is bij dit spel, waarvan de originele knikkers (uiteraard) ontbreken, wederom sprake van één knikker met een afwijkende kleur (the odd colored marble) om het spel nog wat spannender te maken. Het zou helemaall fraai zijn als je deze knikker vanuit het kleine schietmechaniek zo in het bovenste knikker-potje met de hoogste score weet te mikken, hetgeen 5000 x 2 = 10.000 punten oplevert.  Voorts wordt de plek waar het tweede, kleine schietmechaniek staat de “projector” genoemd. Dit kan verwijzen naar een projector, maar ook naar een schijnwerper en ik kies voor deze tweede optie. 

 

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Translate Site >>>
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x