Formaat
7cm x 26.5cm x 26.5cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

“De Tamboerijn”

Dit spel, zoals hier afgebeeld, doet waarschijnlijk het meest denken aan een tamboerijn, vooral vanwege de gelijkenis van de uitstekende metalen knikker-bakjes met de schelringen van zo’n muziekinstrument. Het is van hout vervaardigd met een opstaande metalen buitenring. In deze ring zitten 10 ronde openingen waar de knikker doorheen kan en zo in de halfronde bakjes aan de buitenkant van de ring bevestigd kan belanden. Elk bakje heeft een score variërend van 25 tot 80. Op het speelveld zien we voorts 10 ronde, rode knikker-potjes met scores van 1 tot en met 10. Aan de onderkant zijn 3 houten pootjes bevestigd waar het spel op staat.

Het spel wordt gespeeld met knikkers en een houten tol. Een vooraf afgesproken aantal knikkers wordt in het midden op en rond de ster gelegd en de speler draait de tol die vervolgens de knikkers wegschiet waardoor deze mogelijk in een potje of bakje belanden. De behaalde score wordt genoteerd en de volgende speler is aan de beurt.

De gelijkenis met de “Ronde dubbelrings knikkerbak” is opvallend. Overeenkomstige pootjes, dezelfde ster in het midden van het speelveld en de bijbehorende tol. Bij dat spel staat ook informatie over de mogelijke fabrikant (Hadaschinski) en plaats van herkomst (Liegnitz in voormalig Duitsland; thans Legnica in Polen). Voor uitgebreidere informatie verwijs ik naar dat spel.

Voor wat betreft vragen over de periode waarin dit spel en het hierboven genoemde zijn vervaardigd zou men kunnen aanvoeren dat het moet stammen uit de periode voor 1945.

Begin 1945 werd Liegnitz door het Sovjetleger bezet en werd vrijwel de hele bevolking, voor zover al niet gevlucht, door de Poolse autoriteiten die het gezag overnamen, naar het westen afgevoerd en vervangen door Polen. De stad werd omgedoopt tot Legnica.  

 

 

 

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Translate Site >>>
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x