Formaat
3.3cm x 25.2cm x 49.7cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

Olympiade

Dit spel met de titel “Olympiade” kan nogal wat vragen oproepen, zoals bijvoorbeeld welk stadion we zien afgebeeld, gaat het om de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam, is korfbal een olympische sport, etc. Welnu, eerst even wat feitenkennis: een olympiade is een periode in de Griekse oudheid van vier jaar, waarin men zich destijds voorbereidde op de Olympische Spelen. De oude Olympische Spelen zijn gedocumenteerd vanaf 776 voor Christus, werden elke vier jaar gehouden en met een olympiade werd de periode tussen de spelen aangeduid. In 1993 werd de IKF (International Korfbal Federation) erkend door het Internationaal Olympisch Comité. Dit betekent dat korfbal tot de ‘olympische familie’ behoort. Daarmee is korfbal echter nog geen olympische programmasport. Het doel is om met korfbal in 2028 voor het eerst een programmasport op de Olympische Spelen te zijn. Het afgebeelde stadion is zeker niet het Amsterdam Olympisch Stadion, want dat heeft geen vierkante vorm met torentjes op elk van de vier hoeken.

En dan die vlaggen, links de Nederlandse driekleur zoals we die gewend zijn te zien en rechts de omgekeerde driekleur waar we in 2022 ook al aardig aan begonnen te wennen: blauw-wit-rood, de omgekeerde Nederlandse vlag als symbool van het protest tegen de overheid. Toen dit spel werd geproduceerd (jaren 1940/1950, bron: Deventer Musea) bestonden de boerenprotesten nog niet in die mate.

De algemene verklaring van hierboven lijkt mij persoonlijk de meest plausibele. We zien een aantal verschillende sporters onderweg op de lange, kronkelige route naar uiteindelijk de Olympische Spelen, waaronder ook een deelneemster aan de Olympische Winterspelen (de kunstrijdster). Naast atletiek, tennis, voetbal, kunstrijden, korfbal en paardensport zien we vanzelfsprekend ook de loper met de olympische vlam. 

Op het bord treffen we 8 oranje-kleurige houten blokjes met daarnaast scores aan om de knikker op te vangen. Boven de afbeelding van het stadion is een opening om het pootje in te plaatsen om het spel schuin te laten aflopen. Het gehele spel is van hout vervaardigd met een hardboard bodemplaat, ook het trekmechaniek met trekveer. Wat hier weer opvalt is dat de trekker niet aan de bovenkant uitsteekt, maar links! Conclusie: dat zo’n relatief eenvoudig uitgevoerd spel zoveel vragen kan opwerpen. Misschien is het proberen op al deze vragen het juiste antwoord te vinden wel leuker dan het spelen van het spel zelf. Vloeken in de kerk?

Zelf moet ik nog even uitvinden wie de fabrikant is. 

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Translate Site >>>
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x