Formaat
4.5cm x 27.5cm x 62.5cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

Tosca Biljart

Het “Toska Biljart” is een knikkerspel van de firma HOMAS uit Assen, Nederland en werd geproduceerd rond de jaren 1960. Het heeft een triplex bodemplaat waarin 16 ronde knikker-potjes zijn uitgezaagd, elk met een score oplopend van 100 tot 900. Onder een aantal van deze potjes zaten ooit spijkertjes, maar deze zijn bijna allemaal verdwenen. Voorts zijn er centraal op het bord 2 wijzers te vinden die door een knikker in beweging kunnen worden gebracht en zo een nieuwe score kunnen opleveren. De gebogen metalen strip langs de zij- en bovenkant van het spel maken het de speler mogelijk de baan van een knikker te beïnvloeden. Dat geeft een extra dimensie aan het spel. Voorwaarde is dat je dan dus ook het schietmechaniek een beetje naar links en naar rechts kunt bewegen.  Dit laatste is van hout met binnenin een metalen pen met trekveer en aan de buitenkant de ronde houten knop om aan te trekken. Onderaan bevindt zich nog een reservoir voor knikkers dat met een dekseltje kan worden afgesloten. Helaas ontbreekt dit. De blauwe omlijsting is geheel van hout en op het speelveld is de destijds aangebrachte verf wel wat aan het afbladderen. Op de achterkant is een tekst geplakt met informatie over hoe het spel gespeeld dient te worden en met een reclametekst van HOMAS.

                                                      TOSCA (Trekbiljart)

Dit prachtige spel kan gespeeld worden met een willekeurig aantal personen. U plaatst de kogels stuk voor stuk in de ronde opening aan de bovenzijde van het schietmechaniek. Dan trekt U het knopje terug, dat zich aan de korte zijde van het spel bevindt en laat dit los, waardoor de kogel weggeschoten wordt. Het schietmechaniek is draaibaar, zodat U hiermede dus in verschillende richtingen kunt schieten.

Er zijn twee metalen wijzers op het spel aangebracht, welke boven een ring van getallen draaien. Herhaaldelijk zullen deze wijzers door de kogels geraakt worden. Het is echter van belang, wanneer een wijzer een van de hoogste getallen aanwijst, dat U dan zo tracht te spelen dat deze wijzer niet meer geraakt wordt, want aan het slot van het spel telt alleen het getal dat op dat moment aangewezen wordt.

Telling: Als alle kogels afgeschoten zijn, worden de getallen van die gaten opgeteld, waarin zich een kogel bevindt. Bovendien worden hierbij opgeteld de beide getallen, die de twee wijzers nu aanwijzen. Winnaar is degene, die het hoogste aantal punten heeft gehaald.

Wij wensen U nog vele gezellige uren met dit verrukkelijke spel.

                                                           HOMAS’ SPELENFABRIEK

Toebehoren: 10 glazen kogels

Daaronder valt nog te lezen:

De Homas’ Spelenfabriek vervaardigt ook:

Kamerbiljarts – Magnetische voetbalspelen – Stangenvoetbalspelen – Sjoelbakken – Kogeltrekbiljarts -Bingospel – Dam/Schaakborden en nog tientallen andere boeiende spelen.

In iedere goede Sport- of Speelgoedzaak kunt U de rijk geïllustreerde Catalogus “Het Homas Spelenboek” aanvragen.

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Translate Site >>>
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x