Formaat
3.5cm x 30.7cm x 61cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

Wiko Biljart Groen

Nog maar weer eens een variant van de Wiko-familie van de HOMAS Spelenfabriek uit Assen, zij het deze keer wat eenvoudiger van uitvoering, “zonder toeters en bellen”. Dit is het “WIKO-biljart GROEN”. Op dit geheel uit hout vervaardigde spel treffen we 15 ronde uitgefreesde knikker-potjes met bijbehorende scores aan. De kenmerkende Wiko-wip is helaas van het spel verdwenen. Uit de scores 100 en 200 midden onder op het speelveld kunnen we nog wel afleiden waar deze heeft gezeten.

Links een bakje om de knikkers in te bewaren en dat met een dekseltje kan worden afgesloten; ook dit onderdeel ontbreekt. Het houten schietmechaniek met trekveer werkt nog uitstekend en dus kan het spel nog steeds gespeeld worden. Onder de naam HOMAS zit een kleine ronde opening voor het pootje van het spel en daaronder zien we een door spijkertjes gevormd knikker-potje met een score van 50 punten. Helemaal onderaan valt een knikker in het vakje waar “RETOUR” staat geschreven en deze mag opnieuw worden afgeschoten, volgens de spelregels op de achterzijde:

                        SPELREGELS voor het Homas WIKO-BILJARTSPEL

Het Wiko-Biljartspel wordt vervaardigd in vier uitvoeringen, onder de merken Bruin, Groen, Rood en Zwart, in opvolgende prijzen. Het spel kan gespeeld worden met een onbepaald aantal personen. Men plaatst het pootje in het daarvoor bestemde gaatje aan de achterzijde voor het schuin liggen van het spel en speelt naar verkiezing met 5, 10 of 15 kogels. Eén voor één worden de kogels gelegd in de rechter-goot en met de trekker afgeschoten.

De vangplaatsen op en voor de wip hebben de hoogste waarden. Wie de vier vangplaatsen rond de wip alle bezet krijgt, heeft dus 2 x 50 + 100 + 200 en mag hierbij nog 100 punten extra tellen dus samen 500.  Kogels, die op het midden van de wip blijven liggen zonder dat de wip opgaat, tellen voor 100. Kogels, die in de retouropening aan de onderzijde komen, mogen overgespeeld worden evenals de kogels die ergens blijven klemmen.

Bij elk spel is een kogel van een afwijkende kleur, die dubbel telt, maar in de retouropening gekomen niet overgespeeld mag worden. Wordt er gespeeld met Wiko-Biljart model Zwart, dan tellen de kogels, die de verchroomde bellen raken, 10 punten extra. Kogels die terugkomen voor de trekker, mogen worden overgespeeld. Wie de meeste punten heeft, wint.

Auteursrecht voorbehouden.

                                                                           Gezelschapsspelenfabriek HOMAS – ASSEN

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Translate Site >>>
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x