Formaat
40cm x 21cm x 46cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

Jeu de la Tour de Barbe-Bleue

Dit oude en vrij zeldzame gezelschapsspel “Jeu de la Tour de Barbe-Bleue” dateert uit de periode rond 1900 en bestaat uit 2 delen. De doos, zonder deksel, fungeert als basis van het spel. Onderaan zien we een houten lanceermechanisme (katapult) met daarop een koperen schaaltje waar een kogel/knikker op wordt gelegd en die vervolgens richting de toren wordt geschoten om zo de celluloid hoofden van de poppetjes in de raamopening af te schieten. Op het blauwe veld in de doos bevinden zich 14 knikkerpotjes met elk een score, oplopend van 10 tot 500 punten. 

De façade van de toren is gemaakt van karton en de ombouw erachter van hout en wordt achteraan op het speelveld geplaatst In elk van de drie ramen staat een figuur (edelmannen, waarvan één met zwaard), elk zonder hoofd. Op hun nek bevindt zich een koperen schaaltje waarop een celluloid balletje gelegd wordt dat het hoofd van de persoon voorstelt. Midden onderaan is een opening waardoor de hoofden die door een knikker van de schaaltjes worden geschoten, incluis de knikker die ook door het raam verdwijnt, naar buiten rollen en zo kans maken om in een van de knikkerpotjes te belanden. De beste schutter met de meeste punten wint de strijd. Het spel is op twee van de drie hoofden na compleet, het schietmechaniek werkt nog en het spel kan dus nog gespeeld worden.

Op de binnenkant van de deksel staan de instructies voor de spelers:

Instructions

Dresser la tour verticalement dans le fond de la boîte.

A chaque personnage placer sa tête respective.

L’adresse du joueur consiste á abattre ces têtes en lancant des boules au moyen de la bascule située sur le devant du jeu.

Cette bascule, étant á pivot, permet de la pointer vers la fenêtre que l’on veut atteindre.

Les boules lancées et les têtes viennent se répandre dans le fond de la boîte formant tivoli.

Chaque joueur additionnera les points marqués par les boules occupant les cases numérotées. Celui qui aura le plus grand nombre gagnera la partie.

Er bestaan nog een aantal soortgelijke spellen die volgens hetzelfde principe worden gespeeld, zoals de hieronder afgebeelde BA-TA-CLAN:

Afbeelding 1 van 21

Het BA-TA-CLAN spel is geproduceerd door NK Atlas, een spel- en speelgoedfabrikant uit de Rue de l’Atlas, te Parijs. Dit bedrijf werd opgericht door Léon Nicolas en Charles Keller in 1904. In 1924 werd het management van de NK vestigingen overgenomen door Georges Bonnet, die het “GB Cie NK ATLAS-PARIS” merkteken ging gebruiken dat ook zichtbaar is op de achterkant van het spel. De spellen  zijn geïnspireerd op de architectuur en het pedagoge dak van de Bataclan café-concert hall uit 1910, het Théâtre Bataclan des Boulevards. Afmetingen: 48 x 24 cm.

Doel van het spel: kleine balletjes worden met een houten schiet-mechaniek afgeschoten op de pagode. Ze moeten door een raam dat door een zittende Chinese figuur wordt verdedigd worden geschoten. De punten per goed geschoten bal staan onder de ramen. Als dat is gelukt rolt het balletje naar beneden en komt door een van de ronde openingen onderaan de pagode weer naar buiten en rolt mogelijk in een van de knikkerpotjes, hetgeen nogmaals een score oplevert. Het spel heeft 3 ramen en 3 openingen onderaan.  Er bestaat nog een andere versie met 5 ramen en 4 openingen. Beide spellen zijn vervaardigd van karton, met uitzondering van het schiet-mechaniek dat van hout is en stammen uit de periode rond 1924. 

Van dezelfde fabrikant uit dezelfde periode is het hieronder afgebeelde spel Jeu des Bouteilles:

Photo 6/9

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Translate Site >>>
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x