Formaat
4.8cm x 40.6cm x 63.7cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

“Olifant onder palmboom”

Het meest in het oog springende detail bij dit knikkerspel is denk ik toch wel de aanwezigheid van de twee fors uitgevallen “flippers” die het mogelijk maken om een knikker terug in het spel te schieten. Aan de onderkant zien we twee ronde, houten palletjes waaraan een metalen pin met een metalen veer is bevestigd. Door de palletjes naar boven te drukken kan de speler de flipper in werking brengen. De aanwezigheid van de flippers maakt het spel, dat verder vrij eenvoudig van uitvoering is, een stuk interessanter om mee te spelen. Het geheel is van hout vervaardigd met een hardboard bodemplaat waarin 14 ronde gaten zijn gemaakt die als knikker-potjes dienst doen. Opvallend hierbij is dat de helft van deze potjes GEEN SCORE heeft. Een voor de hand liggende verklaring zou zijn dat hier ooit wel scores hebben gestaan maar dat deze door verkleuring in de loop der tijd zijn verdwenen. Zo zien we ook bovenaan de stam van de palmboom twee handen of voeten van een aap en helemaal onderaan de boom het silhouet van een aap. Onder de beide flippers zien we nog fragmenten van ledematen van een dier (links de aap), in het rood, hetgeen er op duidt dat de kleur rood in de loop van de tijd is vervaagd, in tegenstelling tot de andere twee kleuren. “There is more to it than meets the eye” zeggen de Britten.

Er is een versregel in Shakespeare’s Hamlet die ik geweldig vind, in Act 1, scene 5: “There are more things in heaven and earth, Horatio, Than are dreamt of in your philosophy”. Shakespeare suggereert dat er grenzen zijn aan de verbeelding van de mens en dat er veel dingen zijn die we niet weten en dingen die nog niet zijn ontdekt. Onze menselijke kennis is en blijft nog steeds beperkt, ook al was die in Shakespeare’s tijd een stuk beperkter dan in mijn tijd.

Heeft de olifant misschien te veel van de kokosnoten gesnoept en is hij gaan hallucineren en denkt hij dieren te zien die er niet echt zijn…..? Laten we maar teruggaan naar wat we wel zien, zoals het 6-tal kleine houten dakjes boven evenzoveel potjes die het de door de flippers teruggeschoten knikker makkelijker moeten maken om in een potje te belanden en de grote bel net onder de houten boog.

Tot slot: het spel is compleet en flippers en schietmechaniek werken naar behoren. Informatie over de herkomst en de producent heb ik niet kunnen vinden.Ik vermoed dat het uit de jaren 1960 stamt.

 

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Translate Site >>>
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x