Formaat
3.5cm x 41.5cm x 61.0cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

WIKO Knikkerspel met 2 keu’s

Hier moeten we te maken hebben met een voorloper van de WIKO trekbiljarts van spelenfabrikant HOMAS uit Assen. Deze versie is nog weer ouder dan het WIKO BILJART met de blauwe houten hoefijzervormige en halfronde knikkerbakjes. Het spel heeft geen trekmechanisme om de knikker weg te schieten; de knikker wordt door middel van een keu/aanduwstok in het spel gebracht en valt in een van de halve ringen van hout. Elke halve ring heeft een score. In het midden onder zit ook nog een bruggetje waar de knikker overheen kan rollen. Helemaal onderin zit een opbergvak met een houten schuifdeksel voor de knikkers. Midden onderaan, tussen de twee rechtzijdige driehoeken, bevindt zich een opening naar het opbergvak die middels een houten draaiklepje kan worden afgesloten. Spelers kunnen van te voren afspreken of het klepje open of dicht staat. Bij een dicht klepje kun je afspreken dat de knikker die hier belandt opnieuw in het spel mag worden gebracht; bij een open klepje verdwijnt deze in het opbergvak en doet niet meer mee. Waar bij het hierboven reeds genoemde WIKO BILJART de keu ontbreekt, zien we hier zelfs twee exemplaren. Op het speelveld staat nog niet, zoals bij latere versies, de titel WIKO BILJART vermeld, ontbreken de spijkertjes en zijn er ook geen gekleurde patronen afgebeeld. Ook ontbreekt het papier met de spelregels op de achterkant, zoals gebruikelijk bij recentere uitvoeringen. Kortom, als je de verschillende WIKO BILJARTS van HOMAS naast elkaar legt kun je vrij aardig de chronologische ontwikkeling van het bagatelle spel zien:

  • “kaal” bord, keu in plaats van trekmechaniek;
  • nog steeds een keu, wel wat kleurrijker en met beweegbare wip, spijkertjes en naam op het spel; uitleg en spelregels op de achterkant vermeld.
  • schietmechaniek met trekveer, kleurrijke patronen, belletjes en vermelding naam fabrikant en nog extra een metalen plaatje met het bedrijfslogo.
Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
G van Ee
G van Ee
8 maanden geleden

Hoeveel knikkers heb je nodig bij dit houten knikkerbord?

Translate Site >>>
1
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x