Formaat
2.3cm x 30cm x 50.5cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

Pin Football

Van het hiernaast afgebeelde knikkerspel, geproduceerd door de Engelse firma Kay & Co. Ltd. uit Worcester, Engeland, bestaan nog een aantal sterk op elkaar lijkende versies. Bij een iets eerdere versie (jaren 1950, foto hieronder) heeft het spel een afgeronde bovenkant.

VINTAGE KAY BAGATELLE Pin football Table Top Football Game ...

Bij mijn, latere, versie zien we dat de vorm is veranderd in een rechthoek met houten zijden met in de hoeken opzetstukjes ter versteviging. Ook is er gebruik gemaakt van een aantal onderdelen van kunststof, zoals het pootje bovenaan het spel, de zwarte boog die aan beide zijden doorloopt tot onderaan, de bruine hoekstukken en de kap van het schietmechaniek.

Bij een nog weer recenter model vinden we bij ieder V-vormig opvangbakje een lichtje dat gaat branden als de knikker of kogel hier in terecht komt. Dit spel draagt de naam “Floodlit Football” en is voorzien van lampjes en een batterij (zie foto hieronder). Ook hebben we nu met 11 spelers – een compleet voetbalteam – te maken. Bij de vorige edities waren het nog 10 spelers.

Bagatelle, Vintage & Classic Toys, Toys & Games - PicClick UK

Op de bijbehorende “INSTRUCTIONS for FLOODLIT FOOTBALL” valt te lezen:

TO PLAY THE GAME

each player takes it in turn to play all the balls and as each ball falls in one of the V-holders one of the bulbs will light up. The score for each “turn” is the total of the lights (less, of course, the “minus” for “Offside”). No matter how many balls fall into the V-holder, only one score is allowed per turn, and if a ball falls into the V-holder “Ordered off field – all balls lost”, the red light will flash on and all the other lights will go out. In that case the entire turn is lost. The winner is the highest total score after each player has had an agreed number of turns – usually 5 or 10.

Het logo van de firma Kay & Co. Ltd. bestaat uit een dubbele cirkel met daar binnenin een ruit met de hoofdletter K. Op mijn spel staat de naam KAY in de blauwe ruit op het speelveld tussen MADE IN en ENGLAND. We zien 13 knikker-bakjes die met spijkertjes zijn gemaakt en elk voorzien zijn van een score. Bij elk bakje staat een Engelse voetbalterm vermeld, zoals: “free kick”, “throw in”, “penalty kick”, etc. Bij “foul” worden er 25 punten in mindering gebracht en bij het bakje links onderaan met de tekst “fog” staat “all lost balls returned”. Bij het kleine bakje helemaal bovenin staat “ordered off field” en “ball lost”, dus de kogel die daar in belandt zorgt er voor dat je score helemaal op nul komt, want je wordt van het veld gestuurd. Op het veld zien we een doelverdediger en 9 veldspelers afgebeeld en alle spelers hebben een shirt aan met daarop de letter K van de firmanaam KAY. Grappig detail is dat de hoofden van de toeschouwers op de tribune onderaan te zien zijn, met daarboven de tekst “PIN FOOTBALL copyright”. 

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Translate Site >>>
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x