Formaat
3cm x 30.5cm x 61.2cm
(Hoogte x Breedte x Lengte)
Favorieten

Vind je dit een mooi knikkerbord? Voeg hem toe aan je favorieten!

“Het Dierenbos”

Mijn allereerste knikkerspel in mijn verzameling – “Dieren in het woud” – is een oudere versie van dit bord. Afgezien van de afbeelding zijn ze volledig identiek aan elkaar; afmetingen, beugeltjes, schietmechaniek en spijkertjes en alles op precies dezelfde plek op het speelveld. 

De fabrikant van dit spel heeft goed gekeken naar voorbeelden van Amerikaanse fabrikanten zoals de Gotham Pressed Steel Corporation want het ijzerbeslag op het bord toont opvallend veel gelijkenis met dat van een spel als de “Big Shot”. Ook hier twee schietmechanieken, een rechts en een midden onderaan op het speelveld. Met de laatste kan alleen de hoogste score van 500 punten worden behaald en we zien ook de J-vormige knikker-bakjes met meerdere, oplopende scores, de bijbehorende draaibeugeltjes erboven om bij aanraking door een knikker beurtelings deze vakjes af te sluiten en te openen. Kortom, beter goed gejat dan slecht bedacht.

De fabrikant van dit spel heeft nog een aantal, bijna identieke spellen, geproduceerd. Met uitzondering van de afbeeldingen vertonen deze qua lay-out, ijzerbeslag, schietmechaniek en verdeling van de score-potjes en bijbehorende scores (ook de score “X” geheel links op het speelveld) veel gelijkenis. Het zijn hoogstwaarschijnlijk allemaal producten uit de periode 1950-1970. Ook de kartonnen doos toont opmerkelijk veel overeenkomst met dozen van de eerder genoemde spellen, waar vaak de term “Foreign”op staat vermeld. Deze spellen zijn uitgegeven door Biskvitnoy Minsk (лит. бисквитной ф-ни г минск) tussen 1950 en 1959 in Wit Rusland, in de voormalige U.S.S.R.  

We zien 10 metalen knikker-potjes en 8 beugels en beugeltjes om de knikker in op te vangen, alle met bijbehorende scores. Voorts zijn er nog 2 aparte wijzerplaten die bij aanraking door de knikker ook weer een score (van 0 tot 100) kunnen opleveren. Het ijzerbeslag heeft een beetje onder roest te lijden maar de afbeeldingen zien er nog gaaf uit. Het stikt van de dieren in het bos; we zien 17 verschillende soorten, van wisent tot wolf. Wat de afbeelding betreft wijkt deze van de oudere versie af in de zin dat we een aantal andere dieren zien, zoals o.a. de specht en de wisent. Verder treffen we een aantal dieren op andere plekken aan en……de jagers ontbreken deze keer. Heeft de producent hier misschien rekening gehouden met tere kinderzieltjes?!

Op het spel zelf is geen enkele informatie te vinden over fabrikant, land van herkomst of spelregels. 

Reacties van onze community op dit bord.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Translate Site >>>
0
Wil je iets kwijt over dit bord? Laat een reactie achter!x